Katutaiteesta tulee yleensä ensimmäisenä mieleen graffitit, mutta katutaide on muutakin kuin kuvataidetta. Kaikki maalattu katutaide ei ole myöskään graffitia, koska graffitiin kuuluu yleensä tekstit tietynlaisin kirjasintyypein tai ainakin omanlaisensa kuvamaailma. Katutaide sisältää monia erilaisia taiteenlajeja äänitöistä virkkaukseen.

Videograffiti

Videograffitissa heijastetaan projektoreilla seinään liikkuvaa kuvaa tai still-kuvaa. Tämä antaa taiteelle monia mahdollisuuksia, kun teoksen paikkaa voi vaihtaa. Se sopii myös paikkoihin, joihin ei haluta jättää pysyvää jälkeä tai peittää sen alla olevaa pintaa.

Videograffitit voivat olla esimerkiksi kuvia jonnekin muualle tehdyistä maalatuista graffiteista. Videolla säilyy graffitin esteettinen olemus. Se voi olla joidenkin mielestä graffitin ajatuksen vesittämistä, kun videograffiti ei jätä seinään pysyvää jälkeä. Videograffitin sijaan voisi käyttää termiä videoitu katutaide, koska videoteosten voi katsoa olevan niin kaukana siitä, mitä graffitimaalaaminen on alun perin ollut.

Video on pehmeämpi versio graffititaiteesta, koska se ei loukkaa yksityistä omaisuutta, kuten monet kokevat seinään piirretyn graffitin tekevän. Graffititaiteeseen kuuluu yksityisen omaisuuden ulottuvuuksien kyseenalaistaminen, jos seinä on tilassa, jossa liikkuu ja elää paljon enemmän ihmisiä kuin seinän omistaja. Jotkut voivat kokea luvatta seinään heijastetun videoteoksenkin rikolliseksi.

Videot hyödyntävät uutta teknologiaa, jota ei edes ollut samalla tavalla saatavilla graffitikulttuurin alkuaikoina. Siten videograffiti on jatkumoa perinteiselle graffitille ottaen käyttöön nykypäivän teknologiset mahdollisuudet. Yksi taidemuoto ei ole uhka toiselle tässäkään asiassa.

Katutaide voi olla myös äänitaidetta. Helsingin Kallion Torkkelinpuistikossa voi ihmetellä sadevesikaivosta tulevaa puhetta, joka on ääni-installaatio ”Mutta minä lähden”. Videot ja ääniteokset lukeutuvat installaatioihin. Voi myös olla performansseja, joihin kuuluu eläviä ihmisiä. Flash mobit voisi lukea katutaiteeksi, kun usein toisilleen tuntemattomat ihmiset kokoontuvat ennalta sovittuun paikkaan yllättämään ohikulkijat tekemällä jotain odottamatonta.

Sapluunatyöt, tarrat ja julisteet

Yksi katutaiteen muoto on sapluunatyöt eli stensiilit, joita pystyy nopeasti tekemään julkisiin pintoihin aerosolipulloilla. Sapluunan avulla voi spraymaalilla maalata kuvioita, hahmoja ja tekstejä. Sapluuna usein tulostetaan ja leikataan, mutta toki voisi myös piirtää omin käsin pahville ja leikata sapluunan siitä.

Tarrat ovat sapluunatöiden tapaan nopea tapa levittää katutaidetta. Teoksen voi joko tehdä omin käsin suoraan tarrapaperille tai tehdä koko tarrakuva alun perin tietokoneella ja tulostaa sitten tarrapaperille. Näin voi tehdä myös julisteiden kanssa, ne vain tarvitsee jollain tavalla kiinnittää, ellei sitten niitäkin tehdä isoille tarrapapereille. Tarroja ja julisteita voi monistaa ja siten tekijä voi tägien tapaan levittäytyä lukuisiin paikkoihin.

Graffitin alkuaikoina ihmisillä ei ollut omia tulostimiaan, joilla olisi voinut tulostaa sapluunoita samalla tavalla kuin nykyisin. Siten sapluuna- ja tarragraffitit ovat nykyaikainen graffitimuoto, joilla monipuolistetaan alan graafista ilmaisua. Videoinstallaatiot ja tarrat ovat ulkoasultaan siistimpää high tech -graffitia kuin perinteinen katutaide, mutta silti ne ovat samanlaista julkisen tilan haltuunottoa kuin graffitimaalaukset ja tägitkin.

Mosaiikkityöt ja muut erikoisemmat katutaiteen muodot

Helsingissä kaupungilla on saattanut nähdä yksittäisiä kaakeleita kiinnitettynä yllättäviin seinäpintoihin. Näissä kaakeleissa on jokin kuvio ja samoja kaakeleita voi olla eri paikoissa. Nämä voisivat materiaalinsa puolesta lukeutua katutaiteen mosaiikkitöihin tai sitten ne ovat kuin tarroja, jotka ovat tehty vähän kestävämmästä materiaalista. Tyypillisimmin kaakeliteokset koostuvat useista kaakelinpalasista, jotka yhdessä muodostavat mosaiikkikuvion.

Woodblokkauksessa teos tehdään esimerkiksi vanerinpalalle, joka kiinnitetään julkiseen tilaan. Nämä voivat näyttää tyylikkäiltä kauppojen mainoskylteiltä, vaikkei niillä mitään mainostetakaan.

Katutaiteen muodot elävät ja kehittyvät. On neulegraffitia, jossa vaikkapa puiston penkit voidaan päällystää virkkauksin, ja veistoksia, jotka lukitaan kiinni vaikkapa lyhtypylväisiin ja jotka säilyvät paikallaan, kunnes joku päättää leikata lukon rikki.