Graffiti ja katutaide saapuivat Pohjoismaihin arviolta 1980-luvulla samaan aikaan kuin taidemuoto levisi maailman suurkaupunkeihin hip hop -kulttuurin myötä.

Aivan kuten muuallakin maailmassa, pohjoismaiset katutaiteilijat yleensä kieltävät olevansa enää katutaiteilijoita siinä vaiheessa, kun he saavat nimeä ja kun he ryhtyvät tekemään muutakin nykytaidetta ja siirtämään taiteensa kaduilta gallerioihin. Yksi syy kieltämiseen voi myös olla se, etteivät taiteilijat halua rajoittaa itseään ja lukkiutua mihinkään genreen. Katutaide on kuitenkin hyvin lavea ilmiö ja katutaidetta tekevät eri alojen taiteilijat, jotka tuovat teoksensa kaduille.

NUG

NUG on ruotsalainen graffitiartisti, joka kuuluu Vandals in Motion -ryhmään. Hän on erityisesti maalannut liikkuvia junia ja aiheuttanut Ruotsissa kohun “Territorial Pissing” -videoteoksellaan, jossa tuhrittiin metrojunan sisustaa.

NUG ei tee pelkkää katutaidetta, vaan suostuu esittelemään taidettaan myös gallerioissa. Hän kävi vuonna 2018 tekemässä Helsingin Taidemuseo HAMin graffitinäyttelyyn suuren seinämaalauksen suoraan näyttelysalin seinään.

Suomen katutaiteilijat

Suomessa on katutaiteilijoita vain vähän, eivätkä he ole maailmanlaajuisesti kovin nimekkäitä. Monet taiteilijat kuitenkin flirttailevat katutaiteiden kanssa, vaikka tekisivät teoksia vain gallerioihin.

Jani Leinonen

Jani Leinosen asenteessa on paljon samaa kuin katutaiteessa, koska hän tekee yhteiskuntakriittisiä teoksia katutaidevaikuttein. Voima-lehden haastattelun mukaan hän ei kuitenkaan koe enää olevansa katutaiteilija, mutta tämä asenne kuuluu kuvioon katutaiteilijoiden siirtyessä kaduilta gallerioihin.

Leinosen teoksista tunnetuimpia ovat Kellogg´sin muropakkauksien tiikerihahmot tai kaurahiutaleiden Elovena. Hip hop -kulttuurissa lainataan ja yhdistellään toisten tekemisistä ja Leinonen tekijänoikeuksista välittämättä käyttää suuryhtiöiden logoja hyväkseen taiteessaan. Hän ottaa kantaa esimerkiksi ruoantuotannon eettisyyteen ja asunnottomuuteen kaikkien tuntemilla suuryritysten symboleilla.

Leinonen on ollut mukana katutaiteen suuruuden Banksyn teoksessa Iso-Britannian Bristolissa, jossa vanhan merenrantauimalan raunioille rakennettiin epähuvipuisto, joka tyyliltään muistutti luhistunutta Disney Worldia. Leinosen teokset sopivat sinne hyvin lainatessaan aineksia suuryhtiöiden grafiikoista.

Sampsa

Sampsan teoksia alkoi ilmestyä helsinkiläiseen katukuvaan vuonna 2012 eli samoihin aikoihin, kun Suomessa alkoi suurempi keskustelu tekijänoikeuksista ja niiden tiukentamisen vaikutuksista sananvapauteen. Hän teki esimerkiksi teoksen, jossa entinen kulttuuriministeri Tanja Karpela uhkailee lapsia aseilla. Tämä oli kannanotto tekijänoikeuslaki Lex Karpelaa vastaan.

Sampsa tekee pääasiassa stensiilejä eli hän spraymaalaa itse tekemiensä sapluunojen läpi. Vuonna 2013 Sampsa ilmeisesti siirtyi Pariisiin, minkä pystyi päättelemään hänen taiteestaan kaupungin kaduilla. Samana vuonna hänen teoksiaan ilmestyi Venäjälle, Yhdysvaltoihin, Italiaan ja Egyptiin. Paljon maalaavat katutaiteilijat ovat perinteisesti valloittaneet maailmaa ahkerasti, jolloin heidän teoksiaan on voinut bongata aina siellä, missä he ovat liikkuneet.

Sampsa on ainoa suomalainen, joka on listattu englanninkielisessä Wikipediassa eurooppalaisten katutaiteilijoiden joukkoon.

Egs

Suomessa Egs on graffititaiteilijoista arvostetuimpia ja ulkomailla tunnetuin tekijä. Hän on maalannut graffiteja ympäri maailman ja samalla säilyttänyt anonymiteettinsä. Hän on tehnyt urallaan paljon myös laittomia töitä, mikä on syy siihen, ettei henkilöllisyyttä kannata paljastaa. Hän kutsuu itseään graffitin antropologiksi, sillä pelkän maalaamisen lisäksi hän on kiinnostunut graffitista taidemuotona eri maissa. Hän tutkii maalareiden verkostoitumista ja miten heidän tyylinsä ja graffitin historia eroavat eri paikoissa.

Egs elää taiteensa kannalta kaksoiselämää ja tekee nykyisin graffitien lisäksi graafikon töitä. Graffititaiteen ohella hän tekee myös jopa lasiveistoksia ja on mukana näyttelyissä muuallakin kuin kaduilla.

Egsillä oli oma näyttelynsä Helsingin Taidehallissa vuoden 2018 alkuun asti. Siellä hän maalasi seinälle kolmessa päivässä valtavan tyylitellyn maailmankartan, joka toistuu kuvana useissa hänen töissään. Yksi suuri ja pysyvämpi Egsin maailmankarttamuraali löytyy Helsingin Suvilahdesta vanhan kaasusäiliön seinämään maalattuna. Siitä vierestä löytyy graffititaiteeseen erikoistunut Make Your Mark -galleria, jossa myös on ollut esillä Egsin teoksia monien muiden katutaidevaikutteisten taiteilijoiden töiden ohella.